Bleijerheide, een wijk in Limburg

Kerngegevens
Gemeente: Kerkrade
Stadsdeel: Kerkrade-Oost
Oppervlakte: 84 ha.
Inwoners: 4970

Wapen van Kerkrade

Bleijerheide

Bleijerheide was een buurtschap en nu een wijk in de gemeente Kerkrade.

Naam

In 1475 werd het huis Blye of hoeve Blyde genoemd; in 1734 Blyerheidt. Het kan van het het Duitse woord blei dat lood betekent komen, maar de vorm met -d- doen anders vermoeden. Of de naam dan verbonden mag worden met het Middelnederlandse blide, ‘oorlogswerktuig’, is evenmin zeker.

Geschiedenis

In 1840 waren er 80 huizen met 505 inwoners.

De Domaniale Steenkolenmijn (1723-1969) lag in Bleijerheide. Er lagen nog twee particuliere mijnen; Bleijerheide en Neuprick, die zijn echter in de jaren twintig van de 19e eeuw gesloten.

In 1877 vestigen zich de franciscanen er. De broeders zorgen voor de verwaarloosde Duitse jeugd. Het begin was eenvoudig: een stuk weidegrond met hoeve moest geschikt gemaakt worden voor leef-, werk-, studeer- en bidruimte voor de broeders en de jongens. Klooster en scholen werden door de jaren heen telkens uitgebreid. Vanaf 1914 worden naast Duitse jongens ook Nederlandse jongens toegelaten. Na 1934 zijn alleen nog Nederlandse jongens op het pensionaat. In 1932 start de ulo-opleiding. In 1976 constateren de broeders dat het volgen en geven van onderwijs op het pensionaat meer en meer tot het verleden behoort. Al in 1978 start Centrum Bleyerheide met de eerste niet-schoolse activiteiten. De accommodaties worden ter beschikking gesteld voor een- of meerdaagse groepsbezoeken inclusief overnachting en verzorging. Per 1 januari 2001 hebben de broeders hun activiteiten in het Centrum beëindigd en is het overgenomen door een particuliere organisatie die de exploitatie voortzet.

Bron: http://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Bleijerheide

Bleijerheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bleijerheide (Kerkraads: Blieërhei) ) is een buurt in Kerkrade, behorend tot de wijk Kerkrade-Oost en gelegen aan de Duitse grens. De naam van de buurt komt van Hoeve de Blij, een hoeve die tenminste in 1474 bestond.

In de buurt bevindt zich het grootste gedeelte van de Nieuwstraat, een weg die over de Duitse grens loopt.

Bleijerheide grenst in het noorden aan de buurt Nulland. In het oosten bevindt zich Straß, een stadsdeel van en in het zuiden het eveneens bij Herzogenrath horende Pannesheide. In het zuidwesten en westen bevindt zich overwegend landelijk gebied.

Van afstand is Bleijerheide herkenbaar door vier galerijflats. Deze uit 1966 stammende bouwwerken zullen in de komende jaren verdwijnen.

Een bijzonder gebouw in Bleijerheide is de Antonius van Paduakerk. Deze kerk werd gebouwd in 1930 naar een ontwerp van Maastrichtse architect Alphons Boosten.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bleijerheide